چطور یک سگ اجتماعی داشته باشیم؟
در راهنمای اجتماعی کردن سگ ها، چالش و روشهای گوناگونی برای تربیت و آموزش آنها وجود دارد؛ ما در این مقاله به شما کمک میکنیم تا روشهای موثری را در روند اجتماعی کردن سگ خود انتخاب کنید.
یکی از مسائلی که صاحبان سگها با آن دست و پنجه نرم میکنند، تربیت و اجتماعی کردن حیوان خود است؛ با اینکه اجتماعی کردن سگ ها، کاری بسیار سخت بوده و زمان زیادی را میطلبد، اما زندگی در کنار سگ اجتماعی، نسبت به زندگی با سگ غیر اجتماعی بیدغدغهتر خواهد بود.
در این مقاله از پت راید به ارائه راهنمای اجتماعی کردن سگ ها به صورت جامع میپردازیم؛ با ما همراه باشید!
اجتماعی کردن سگ ها یکی از دغدغههای اصلی صاحبان آنها میباشد؛ زیرا که در صورت اجتماعی نبودن حیوان، مسائلی از قبیل ترسیدن از افراد دیگر، پنهان شدن و بد رفتاری را به دنبال خواهد داشت.
برای تربیت سگها بهتر است زمانی که سگها توله هستند و سن کمی دارند، اقدام شود؛ با اجتماعی کردن سگ خود، حیوانی مهربان و با اعتماد بنفستری خواهید داشت.
پروژه اجتماعی کردن سگ ها قطعا پیچیده نخواهد بود، اما زمان و صبر زیادی را میطلبد. در راهنمای اجتماعی کردن سگ ها، نکات زیادی وجود دارد و فرآیند آموزش، زمانبر خواهد بود. برای رسیدن به نتیجه مطلوب، تمرین اصولی، صرف زمان بسیار و تکرار هر آموزش، بسیار موثر خواهد بود.
در ابتدا باید نژادی مناسب را انتخاب نمایید؛ زیرا که میزان سختی کار در اجتماعی کردن نژادهای مختلف، متفاوت خواهد بود. عوامل محیطی بسیاری در اجتماعی شدن حیوان تاثیر دارد؛ عواملی مانند سر و صداهای محیطی، دیدن افراد با پوششهای متفاوت، دیدن مکانهای مختلف با تمام جزئیاتی که در آن مکان وجود دارد.
توله ها از سه هفتگی راه میروند، بنابراین؛ هر چیزی که میبینند، برایشان ناشناخته است؛ تولههایی که در این روند با افراد بیشتری برخورد میکنند، روند اجتماعی شدنشان راحتتر خواهد بود.
بعد از فراهم کردن تمام شرایط آموزش با حفظ آرامش سگ و انتقال ندادن استرس زیاد به سگ خود و با تکرار مداوم، مطمئن باشید که سگ شما اجتماعی خواهد شد. رسیدن سگ به بلوغ رفتاری و تبدیل شدن آن به یک سگ نترس و مهربان را روند اجتماعی شدن یک سگ مینامند. سگهای که اجتماعی نمیشوند، در بزرگسالی حیوانی گوشهگیر و ترسو خواهند شد که از سگهای دیگر میترسد و به همین دلیل، پرخاشگری میکنند.
روند طبیعی اجتماعی شدن سگ چگونه است؟
یکی از روشهای طبیعی اجتماعی شدن حیوان، تعامل با مادر است؛ به همین منظور، تا قبل از 8 هفتگی، حیوان را از مادر خود جدا نکنید. تعامل با مادر و دیگر تولهها نقش بسیار مهمی در اجتماعی شدن حیوان خواهد داشت؛ زیرا که رفتار کردن با دیگر سگها را آموزش میبینند. بنابراین، اگر سگ را خیلی زود از مادر جدا کنید، ممکن است ضرر جبران ناپذیری در روند اجتماعی کردن را به دنبال داشته باشد.
سگها به شکل طبیعی، بسیاری از رفتارها را از معاشرت کردن با دیگر سگها میآموزند. برای تولهها بازی با توله دیگر بسیار آموزنده خواهد بود و یاد میگیرند که چگونه با دیگر سگها کنار بیایند؛ حتی تولهها در این معاشرت، آموزش میگیرند که انسان را گاز نگیرند.
راهکارهای ساده در اجتماعی کردن سگ ها
1. آشنایی با صداهای گوناگون
2. در آغوش گرفتن و نوازش
3. بازی کردن
4. معاشرت با افراد مختلف
5. تنها ماندن
آشنایی سگ با صداهای گوناگون
هر چه سگها با صداهای گوناگونی آشنا شده باشند، در صورت شنیدن مجدد آن، بدرفتاری کمتری از خود نشان میدهند. هر صدایی از قبیل صدای جشن و مهمانی، صدای زنگ تلفن و یا درب...صداهای معمولی هستند که مرتب شنیده میشوند؛ در صورتی که حیوان، قبلا این صداها را نشنیده باشد، به محض شنیدن، ممکن است بدرفتاری کند و قصد مقابله با آن را داشته و حالت دفاعی به خود بگیرد.
در آغوش گرفتن و نوازش سگ
یکی از عوامل تاثیرگذار در راهنمای اجتماعی کردن سگ ها، در آغوش گرفتن و نوازش کردن سگ خواهد بود. سگها، محبت کردن را به خوبی درک میکنند؛ بنابراین، با در آغوش گرفتن حیوان، محبت کردن و مهربانی را به سگ آموزش میدهید. روزانه آنها را در آغوش بگیرید و کمر و پهلویشان را نوازش کنید که این عمل در آشنایی با بهتر نوازش کردن آنها به مرور موثر خواهد بود.
بازی کردن با سگ
معمولا چگونگی بازی کردن با سگ و وسایل بازی که برای حیوان خود تهیه میکنید، نقش بسیار بزرگی در روند اجتماعی شدن آنها خواهد داشت.
سگها تا پنج ماهگی، همه چیز را با دهان خود شناسایی خواهند کرد که این امر ممکن است باعث گاز گرفتن هم بشود؛ برای هدایت بهتر سگ و گاز نگرفتن میتوانید از حس کمک گرفتن آنها استفاده کنید. اگر در این مواقع رفتار پرخاشگرانه نبینند و حس کمک کردن را به آنها القا کنید، متوجه اشتباه خود میشوند.
به مرور، این روند، در اجتماعی شدن و گاز نگرفتن آنها کمک خواهد کرد. از دیگر عوامل مهم در اجتماعی شدن سگها، معرفی سگ خودتان به سگهای دیگر و بازی کردن آنها خواهد بود. در ابتدا فاصلهای قابل قبول را در نظر بگیرید و اگر سگها در این زمان آرام بودند، اجازه دهید کمی به یکدیگر نزدیک شوند و به محض مشاهده تنش در یکی از آنها با نوازش کردن و به دور از استرس، آنها را از هم جدا کنید؛ اما در صورت آرام بودن، اجازه دهید که با هم بازی کنند و تعامل داشته باشند؛ این کار، در اجتماعی شدن هر چه بیشتر سگ، کمک خواهد کرد.
بازی با غذای سگ
سگها نسبت به غذای خود، حالت تدافعی دارند و نگران هستند که کسی غذای آنها را بگیرد و به همین دلیل، در بین افراد دیگر نمیتوانند غذا بخورند؛ زیرا دچار اضطراب و استرس خواهند شد و با پارس کردن مداوم، عکسالعمل خود را نشان میدهند؛ بنابراین، بازی با ظرف غذای سگ در اجتماعی کردن سگ ها تاثیرگذار است.
سگهایی که در بین افراد، غذای خود را به راحتی میخورند، سگهایی اجتماعی هستند. در راهنمای اجتماعی کردن سگ برای شکل گرفتن این رفتار و ثابت ماندن آن، بهتر است در زمان خوردن غذا به سمت حیوان بروید، ظرف غذای سگ را بردارید و برایش غذای بیشتری بگذارید؛ سپس، ظرف غذا را پس دهید و یا در زمان غذا خوردنشان نزدیکشان شوید و تکه غذایی برایش بیاندازید؛ با عادی سازی و انجام این کار به ظاهر ساده، حساسیت به غذا و نزدیک شدن افراد به محل غذا خوردنشان را در سگها کاهش خواهید داد.
معاشرت سگ با افراد مختلف
در راهنمای اجتماعی کردن سگ پیشنهاد میشود برای رسیدن به نتیجه بهتر، ارتباط بیشتر با افراد متعدد و رفت و آمد با آنها را در برنامه خود قرار دهید. زمانی که حیوان شما صمیمت را با افراد دیگر، تجربه کند، با سرعت بیشتری اجتماعی خواهد شد. بهتر است در اجتماعی کردن آنها عجله نکنید و با آرامش، قوانین و مسائل را آموزش دهید.
تنها ماندن سگ
همانطور که میدانید سگها را اگر تنها بگذارید، دچار استرس میشوند؛ بنابراین، یکی دیگر از روشهای اجتماعی کردن حیوان، تنها گذاشتنشان در خانه است؛ البته زمانی که کاری ندارد و احتیاجی به بیرون رفتن نداشته باشد. با تنها ماندن در خانه، وابستگی افراطی آنها به صاحبانشان کمتر خواهد شد. در طول روز زمانهایی سگ خود را در محیط خانه تنها بگذارید تا به تنهایی خود عادت کند؛ این تمرین در اجتماعی کردن سگ بسیار موثر خواهد بود.
نکات مهم در راهنمای اجتماعی کردن سگ ها که باید بدانید!
- با تهیه اسباب بازیهای مختلف به سگ آموزش دهید که گاز نگیرد.
- سگ را با افراد جدید آشنا کنید، تمرکز خود را بر روی نحوه رفتار آنها با کودکان و افراد ناآشنا، قرار دهید.
- رفتار پرخاشگرانه با سگ خود نداشته باشید؛ بد رفتاری با حیوان، نتیجه عکس برای شما خواهد داشت.
- تنهایی را به حیوان خود آموزش دهید تا در صورت اضطرار، با تنها ماندن، دچار اضطراب نشود.
- رفتار درست حیوان را با پاداش دادن، تقویت نمایید و قوانین انسانی را به حیوان خود آموزش دهید.
اجتماعی کردن توله سگ چگونه است؟
کاملا روشن است که اجتماعی کردن سگ زمانی که سن کمی دارد، به نسبت راحتتر خواهد بود؛ پس اگر تمایل به نگهداری از سگ دارید؛ بهتر است سگی را به سرپرستی بگیرید که به تازگی متولد شده است؛ زیرا که سه ماه ابتدایی در روند شکل گیری شخصیت و اجتماعی کردن سگ زمان طلایی است.
اجتماعی کردن تولهها با اینکه پیچیده نیست، اما باید با دقت و هوشیاری کامل انجام شود. جالب است بدانید که سگهایی که در زمان تولگی با افراد بیشتری تعامل دارند، در آینده نسبت به تولههایی که در محیط بسته بودهاند، اجتماعیتر خواهند بود. محیط و میزان آزادی که در شناخت محیط به حیوان داده میشود، در اجتماعی شدن و تربیت آنها تاثیرگذار است؛ به طور مثال، استفاده تولهها از فرش یا مبل و تخت و همچنین، نحوه تشویق و یا پرخاشگری شما در تکرار و عدم تکرار رفتار حیوان در نحوه اجتماعی شدن حیوان نقش اساسی دارد.
اجتماعی کردن سگ بالغ به چه صورت انجام میشود؟
افرادی که سگ بالغ را به سرپرستی میگیرند، در صورت اجتماعی نبودن حیوان، کار بسیار دشوارتری نسبت به سرپرستی حیوان با سن کمتر خواهند داشت. در روزهای ابتدایی بهتر است چند روز رفتارها و عادات سگ را کنترل کنید و بعد از مشاهده رفتارهای خوب و بد حیوان، دست بکار شوید و با روشها متفاوت از قبیل تشویق و یا تنبیه، رفتارهای غلط حیوان را از بین ببرید. اجتماعی شدن سگ بالغ به مراتب کار بسیار دشوارتری خواهد بود و صبر و حوصله بیشتری را میطلبد؛ اما با تشویق کردن میتوانید رفتار خوب را جایگزین رفتارهای غلط کنید.