علل زخم شدن بدن سگ و راههای درمان آنها
زخمهای ایجاد شده بر روی بدن سگ با توجه به انواع مختلف زخمها، نیاز به رسیدگی و مراقبت دارند؛ در این مقاله به بررسی علل زخم شدن بدن سگ و راههای درمان آن میپردازیم
عوامل شکلگیری زخم در پوست سگها میتواند متعدد باشد، مشکلاتی از قبیل نیش حشرات، حساسیتهای پوستی و موارد پیچیدهتر مانند سرطان که باید به سرعت تحت درمان قرار گیرند.
ما در این مقاله از پت راید به معرفی شایعترین علل زخم شدن بدن سگها میپردازیم. تا انتها همراهمان باشید!
بیماریهای پوستی حیوانات از بیماریهای شایعی هستند که به دلیل عوامل انگلی، باکتریایی، قارچی، آلرژیک و مشکلات هورمونی ایجاد میشوند. این بیماریها برای حیواناتی مانند سگها طبیعی خواهند بود؛ زیرا که روزانه زمانی را بیرون از خانه پیادهروی میکنند.
علائم بیماریهای پوستی به این دلیل که قابل رویت هستند، بهتر و راحتتر تشخیص داده میشوند. از نشانههای مشکلات پوستی میتوان به التهاب، زخم، قرمزی، ریختن مو، خشکی پوست و همچنین، ترشح چرک از قسمت زخم شده اشاره کرد. با دیدن علائم اولیه زخم شدن بدن سگ به دنبال درمان آن باشید؛ زیرا که خاراندن و لیسیدن ناحیه زخم شده توسط سگ، بسیار خطرناک است؛ به دلیل اینکه ممکن است تمام بدن حیوان، درگیر بیماری شود. زخمها چه کوچک باشند و چه به صورت گسترده، باید تحت درمان و رسیدگی قرار گیرند تا به سرعت بهبود یابند. رسیدگی اصولی، سن و نژاد سگ تاثیر مستقیمی در بهبود سگ خواهد داشت.
انواع مختلف زخم های سگ کدامند؟
زخمهای ایجاد شده در بدن سگها در طول زندگیشان انواع مختلفی دارند که درمان و رسیدگی متفاوتی با توجه به دلیل ایجاد زخم دارند. این طبیعی خواهد بود که سگها در طول زندگی خود دچار زخمهایی مانند انواع خراشها و بریدگیها و حتی گزش شوند. بنابراین، باید ابتدا علت زخم شدن بدن سگ و عمق جراحت را بررسی کرد تا بتوان اقدامات مناسب را انجام داد.
معمولا زخمهایی که منشا انگلی، باکتریایی، قارچی، آلرژیک و مشکلات هورمونی ندارند، به دو دسته تقسیم خواهند شد؛ زخمها و یا خراشهای سطحی که به روی بدن حیوان بوجود میآیند که به علت سطحی بودن، با رسیدگی و مراقبت در چند روز کامل درمان خواهند شد؛ زخمهایی که عمیق هستند و بر اثر یک شی تیز و برنده ایجاد شدهاند که در قدم اول باید به دامپزشک مراجعه کنید؛ زیرا که تحمل این زخمها بسیار دردناک خواهد بود و در صورت عدم مراقبت، آلودگی را به خود جذب میکنند و باعث مشکلات بیشتر خواهند شد.
زخم شدن بدن سگ زمانی بوجود میآید که لایه رویی پوست آسیب ببیند و در مواردی لایههای زیرین پوست را نیز درگیر کند. گاهی سگها با لیسیدن زیاد باعث میشوند گلبولهای سفید در قسمتی از پوست گلوله شود؛ این امر باعث التهاب و تورم پوست خواهد شد که به عارضه گرانولوم شناخته میشود.
گرانولوم حالت سفت و غدهای شکل دارد که بر اثر خارش پوست و لیسیدن بیش از حد بوجود میآید. یک نوع زخم پوستی دیگر وجود دارد که در بعضی از نقاط پوست که کاملا روی استخوان قرار دارد و در این ناحیه و زیر پوست هیچگونه بافتی وجود ندارد، با فشارآوردن زیاد باعث زخم در آن قسمت خواهد شد. از نمونه این مورد میتوان به زخم بستر و یا زخم پای سگ اشاره کرد.
سومین گروه از زخم پوستی شامل هر ضربه یا جراحت یا سوختگی، بریدگی، واکنشهای آلرژیک بدن به بعضی از داروها، عفونتها، انواع سرطانها و همچنین، برخی از بیماریهای خودایمنی پوستی و ویروسها میباشد. تشخیص زخم ویروسی کمی مشکل است؛ زیرا که زخم ایجاد شده شبیه به زخم بر اثر ضربه و یا سوختگی میباشند. سومین گروه از زخم پوستی به تروما معروف میباشد.
علائم زخم شدن بدن سگ
زخمها در هر نقطه از بدن سگ میتوانند بوجود بیایند؛ زخمها میتوانند به شکل یک جراحت با ترشح چرکی باشند و یا یک زخم بسته به همراه التهاب. از نشانههای وجود زخم در بدن حیوان، موارد زیر را میتوان نام برد:
- خارش
- درد
- التهاب همراه با قرمزی و تورم
- کمرنگ شدن پوست
- وجود ترشحات خشک شده و یا حتی ترشحات مرطوب
- بی حالی و از دست دادن اشتها
- ریزش مو
- افسردگی
دلایل ایجاد زخم شدن بدن سگ چیست؟
- مشکلات انگلی مثل جرب یا گال سگ: بیماری جرب یک مشکل پوستی است که با خارش پوست شروع میشود؛ علائمی نظیر ریزش مو، قرمزی و زخم را به دنبال دارد. این بیماری بیشتر در پاها، صورت و گوشهای سگ بوجود میآید. عامل این بیماری یک انگل بسیار ریز شبیه به کنه است. این بیماری به سرعت در میان سگها شیوع پیدا میکند و میتواند به انسان نیز سرایت کند. جرب انواع مختلفی دارد که به عنوان گال سگ نیز شناخته میشود. داروهای ضد انگل و پماد ضد کنه در درمان این بیماری استفاده میشود. برای درمان این بیماری باید از شامپوهای مخصوص استفاده کرد تا پوست سالم جایگزین پوست آسیب دیده گردد.
- مشکلات عفونی در سگ ها: عفونتهای مخمری، قارچهایی هستند که به صورت طبیعی روی سطح پوست سگ قرار دارند و زمانی مشکل ساز میشوند که تعداد زیادی در یک نقطه از بدن جمع شده باشند؛ این عفونتها، معمولا در نقاط گرم بدن حیوان شکل میگیرند به طور مثال کشاله ران یا بین انگشتان. عفونت ها میتوانند عامل قارچی و یا باکتریایی داشته باشند.
عفونتهای قارچی سطحی مثل درماتیت مالاسزیا و درماتوفیتوز (Dermatophytosis)، عفونتهای قارچی عمقی مثل اسپوروتریکوز (Sporotrichosis)، کریپتوکوکوس (Cryptococcus)، هیستوپلاسموز (histoplasmosis) نام برد و عفونت ناشی از باکتری مانند استافیلوکوک (Staphylococcus) که همراه با ترشح چرک است.
جالب است بدانید که درماتوفیتوز، یکی از بیماریهای عفونی قارچی است که توسط قارچهای درماتوفیتی از طریق پنجه، مو و پوست، سگ را آلوده میکند و ریزش شدید مو را به همراه دارد. به محض مشاهده، باید تمام وسایل سگ را ضدعفونی کنید و در صورت امکان وسایل جایگزین تهیه نمایید. این بیماری بین انسان و حیوان مشترک خواهد بود و طول درمان از 2 تا 12 ماه است.
جالب است بدانید که درماتوفیتوز، یکی از بیماریهای عفونی قارچی است که توسط قارچهای درماتوفیتی از طریق پنجه، مو و پوست، سگ را آلوده میکند و ریزش شدید مو را به همراه دارد. به محض مشاهده، باید تمام وسایل سگ را ضدعفونی کنید و در صورت امکان وسایل جایگزین تهیه نمایید. این بیماری بین انسان و حیوان مشترک خواهد بود و طول درمان از 2 تا 12 ماه است. - تغذیه سگ: در بیشتر اوقات زخم شدن بدن سگ به جهت حساسیت پوستی سگ در اثر نوع تغذیه حیوان است. گاهی ما انتظار داریم حساسیت غذایی با استفراغ و اسهال خود را نشان دهد؛ در حالی که ممکن است به شکل بیماری پوستی بروز کند. خارش، کهیر، تورم صورت از علائم اصلی و مهم حساسیت غذایی میباشد.
از رایجترین غذاهای آلرژی زا که برای سگ ممکن است مشکلات پوستی و زخم ایجاد میکنند، میتوان به ماهی، گوشت گاو، مرغ، لبنیات، سویا، ذرت اشاره کرد. در تهیه غذای خشک برای سگ خود از غذاهای خشک بیکیفیت استفاده نکنید؛ زیرا که در مواردی وجود کنه را میتوان در آن مشاهده کرد که در طول زمان تکثیر میشود و باعث حساسیت پوستی و زخم خواهد شد. برای درمان حساسیت پوستی به بیمارستان دامپزشکی مراجعه کنید تا با درمان اصولی تغذیه و در مدت زمان مشخص، بهبودی صورت گیرد. - حساسیت سگ به مواد شیمیایی: بعضی از زخمهای پوستی، حاصل حساسیتهای پوستی هستند که در اثر تماس حیوان با مواد ضدعفونی کننده، مواد شوینده، اسپریها، بوجود میآیند. برای شست شوی سگ و یا جای خواب آنها بهتر است از مواد شوینده اورگانیک و بیبو استفاده نمایید. اگر حیوان شما با آب استخر تماس دارد، بدانید که کلر موجود در آب باعث زخم و آلرژی پوستی خواهد شد.
- ککها و کنههای موجود در بدن سگ: این موجودات بسیار خطرناک قابل مشاهده با چشم نیستند؛ اما مدفوع و تخم ککها قابل مشاهده هستند. با مشاهده زخم شدن بدن سگ و علائمی مانند خارش و لیسیدن بیش از حد حیوان به وجود ککها پی ببرید. هجوم شدید ککها به سگ میتواند باعث کم خونی در حیوان شود و در موارد حادتر باعث ابتلای سگ به کرم کدو میگردد.
درمان هجوم ککها شامل ضدعفونی کردن محل نگهداری حیوان و استفاده از داروهای موضعی و داروهای ضد کک خوراکی میباشد. کنهها مانند ککها از انواع انگلهای خارجی هستند که از خون میزبان خود تغذیه میکنند؛ با چشم غیر مسلح میتوان کنه را دید. برای رهایی از کنه که بر روی پوست حیوان تغذیه میکند، نزدیک ترین نقطه به کنه را بر روی پوست سگ، با پنس بگیرید و مستقیم بیرون بکشید تا نیش کنه در پوست باقی نماند؛ زیرا باقی مانده نیش کنه، باعث عفونت خواهد شد.
کنه را چند روز در ظرف الکل بیندازید تا مطمئن شوید که از بین رفته است. کنهها علاوه بر زخم کردن پوست سگ، میتوانند باعث عفونتهای باکتریایی جدی و یا کم خونی حیوان شوند. - زرد زخم در سگ ها: یک نوع عفونت باکتریایی دیگر در سگ ها، زرد زخم نام دارد. این بیماری در تولهها شایعتر است. زرد زخم، تاولهای چرکی است که در قسمت شکم توله ایجاد میشود و با داروهای موضعی قابل درمان بوده و به ندرت مشکل جدی ایجاد میکند.
نحوه درمان زخم های بدن سگ
اکنون که با چگونگی زخم شدن بدن سگ آشنا شدید، به بررسی و راههای درمان آن میپردازیم. در قدم اول باید زخم را تمیز کنید، موهای اطراف آن را بتراشید و آلودگیهای اطراف آن را از بین ببرید؛ زیرا که موها محل مناسبی برای رشد آلودگی خواهد بود و همچنین، با نبود مو در ناحیه آسیب دیده، میتوان زخم را راحتتر بررسی کرد.
برای ضدعفونی از آب ولرم و کمی محلول ضد عفونی استفاده کنید؛ اما در موارد حادتر و زخم عمیق باید به دامپزشک مراجعه کنید تا دامپزشک زخم را معاینه کند و به درمان مناسب بپردازد.
معمولا برای کاهش درد از داروهای ضد التهاب استفاده میشود و برای عفونت نکردن زخم، از تزریق آنتی بیوتیک و یا پماد استفاده میکنند. در طول روز رفتار سگتان را کنترل کنید تا از روی عادت، خود را لیس نزند. شاید برای جلوگیری از لیسیدن ناحیه زخم، احتیاج به ابزار خاصی داشته باشید. مدت زمان بهبود زخم به نوع زخم، روشهای مراقبت و عمق زخم بستگی دارد. بنابراین، اگر عمق زخم، کم باشد و مراقبت خوبی صورت بگیرد، مدت زمان بهبودی بسیار کوتاه خواهد بود اما زمانی که عمق زخم زیاد باشد و مراقبت اصولی صورت نگیرد، زمان درمان نیز طولانیتر خواهد بود.